't komt goed! kindercoaching


Geen mens wordt geboren zonder een positief zelfbeeld. Door diverse gebeurtenissen in het leven kan een kind dit kwijtraken. Denk dan aan verlies, pesten, niet lekker in een groep liggen, scheiding of angst. Samen met ouders, ga ik kijken wat er speelt en hoe ik daar op in kan spelen. Dat doe ik door af te stemmen op hun en het kind, en te kijken naar het talent. Door het talent van het kind spelenderwijs in het licht te zetten, leer ik het kind om het gevoel van zelfvertrouwen te versterken.

Onder andere met deze handvatten zal het kind zich kunnen ontwikkelen. Uiteraard hebben ouders hier ook een belangrijke rol in. Ik kijk namelijk niet alleen naar het kind, maar ik kijk naar het hele familiesysteem. Samen in een opwaartse spiraal. Hoe mooi wil je het hebben.

 

Ik zet regelmatig het bordspel 'Hart op de tong' in als de hulpvraag gaat over rouw, verlies en echtscheiding. Uiteraard kan EFT ook een grote rol spelen in de hulp bij het kind.


Hart op de tong in Beeld

'Hart op de tong in Beeld' zet ik aan het begin van het coach traject in. Zo krijgen we inzicht in het gedrag en de emoties van je kind. Ook is het fijne manier om inzicht te krijgen in het familiesysteem.


Soms gebeuren er dingen waarvoor je een kind had willen beschermen, of is het kind juist heel boos of verdrietig, zonder dat je als ouder of leerkracht precies weet waarom. Jullie als ouders of leerkracht, maar ook het kind kan zich dan erg machteloos voelen. Om inzicht te krijgen waar de boosheid, angst of verdriet vandaan komt wordt de situatie letterlijk op tafel gezet met Playmobil en duplo materiaal.

Voor veel kinderen kan werken met beeldtaal (o.a. Playmobil poppetjes) het makkelijker maken om inzicht te krijgen in zichzelf.


Hart op de Tong in Beeld is gebaseerd op het contextueel en systemisch gedachtegoed

van Bert Hellinger.


Hij gaat ervan uit dat relaties in welke vorm dan ook invloed hebben op onze ontwikkeling, op ons (sociaal)functioneren, op hoe we ons voelen en op onze lichamelijke gezondheid. Hellinger maakt daarbij onderscheid tussen relaties met een bloedband, die je dus gegeven zijn, en gekozen relaties.


Hij gaat ervan uit dat wanneer we problemen hebben, het voornamelijk de relaties met een bloedband zijn waardoor we heling kunnen ontvangen. Juist bij echtscheiding wordt hier veel pijn gevoeld. Elk huis op het speelbord staat voor een belangrijk aspect in de ontwikkeling van het kind. Met poppetjes en ander materiaal zet het kind zijn of haar familie neer, hierdoor wordt inzicht verkregen waar bijvoorbeeld angsten zijn ontstaan.


Bordspel Hart op de Tong

Naast  'Hart op de tong in Beeld'  maak ik ook gebruik van het bordspel 'Hart op de Tong'.  Dit is een therapeutisch en systemisch bord spel speciaal ontwikkeld voor kinderen van gescheiden ouders.

Ik zet het spel ook in bij kinderen die te maken hebben gekregen met het verlies of bij ziekte van bijvoorbeeld een dierbare.  Wil je meer informatie over hoe ik werk met het bordspel  'Hart op de tong?'

Share by: