feb. 14, 2022

Shelley Schoemaker

Rouw & Verlies bij kinderen.

Bij verlies en rouw denken we al snel aan het verlies van een dierbare bij een overlijden. Maar rouw komt ook voor bij een echtscheiding van ouders, of een echtscheiding van een oom en tante waarbij je bijvoorbeeld die ene lievelings tante of oom minder kan zien. Een vriendje of vriendinnetje die gaat verhuizen, eigen verhuizing of verandering van school. Ook dan spreken we van verlies en komt rouw om de hoek kijken, want ook dan verliest je kind zijn of haar vertrouwde omgeving. Een kind moet weer nieuwe vriendjes maken of je kind rouwt om het feit dat jullie als gezin niet meer bij elkaar wonen. Dit uit zich bij kinderen niet altijd in verdriet en het tonen van de ware emoties. 
Soms komt dit dan naar voren in de vorm van boze buien, zich terug trekken en heel stil worden. Depressieve klachten zoals nergens meer zin in hebben, slecht (in)slapen of een terugval in zindelijkheid of ontwikkeling.
Maar let op; kinderen kunnen ook heel goed zijn in het doen alsof er niks gebeurd is, en of alles juist heel goed gaat, terwijl er wel degelijk verdriet zit. Kinderen kunnen, zeker tegenover de buitenwereld, een masker op zetten.


Tips:

Merk je dat je kind moeite heeft en in een rouw proces zit, ga dan het gesprek aan en geef vooral erkenning. Geef aan dat het heel normaal is dat je kind zich zo voelt en dat hij/zij altijd bij je mag komen om zijn of haar verhaal te delen.

Als je kind er niet over wil praten, misschien wil hij of zij er dan een tekening over maken of op een andere manier zijn emoties uiten. Dit zorgt er voor dat de emoties toch doorvoeld worden, wat erg belangrijk is in een rouw proces.
Als ouders voel je vaak heel goed aan waar je kind op dat moment behoefte aan heeft. Gewoon er zijn of alleen even een knuffel of een hand op de schouder kan al genoeg zijn. 
Zorg in ieder geval dat je kind zich gezien en gehoord voelt.
 
Het is ook belangrijk om als ouder open en eerlijk te zijn tegenover je kind als jezelf ergens verdrietig over bent. Praat er over, natuurlijk niet in detail, maar als je kind vraagt ‘ben je verdrietig?’ Of ‘waar ben je verdrietig over mama/papa?’ leg dan uit waar je verdrietig over bent. Benoem dan ook dat het wel weer goed komt en dat je goed voor jezelf gaat zorgen. Je kind moet niet het gevoel krijgen voor jou te hoeven zorgen. Maar zo erken je wat er speelt en leert je kind dat het normaal is om gevoelens en emoties te tonen en toe te laten.
 
Goed om te weten!
Rouw komt vaak op onverwachte momenten om de hoek kijken. Dit is niet alleen zo bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Het kan je soms overvallen.
Een rouw proces is een fysiek, cognitief en emotioneel proces. Ieder doet het op zijn eigen tempo en eigen manier.


Heb je het idee dat je kind toch wat meer ondersteuning nodig heeft? Of wil je gewoon even sparren? 
Neem dan
contact met mij op voor een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen.
 

door Shelley Schoemaker 30 mrt., 2022
Druk!! Maar goed zoals hij is!
door Shelley Schoemaker 16 feb., 2022
Loyaliteitsconflicten
Share by: